De ideale combinatie van verduurzaming?

22-10-2024
Het gaat slecht met de electrische transformatie in de auto industrie. De voordelen op zonnepanelen worden in de toekomst afgeschaft, omdat het te veel geld kost om de overschotten op zonnige dagen op te slaan of kwijt te raken.

 

Tegelijkertijd bouwen we in Nederland aan een waterstofnetwerk. Duitsland pakt dit zelfs groots aan met een investering van 19 miljard in de aanleg van de benodigde pijpleidingen.

 
Dat we een landelijk dekkend waterstofnetwerk in de toekomst voor ogen hebben lijkt een no brainer. Maar kan dit niet in kleine, gedecentraliseerde stapjes?

 
De electriciteits overschotten zouden we per stad uitstekend kunnen gebruiken om waterstof te produceren op de meest milieu vriendelijke manier. Die waterstof zouden we kunnen gaan gebruiken voor de verwarming van onze huizen in de winter.


De opslag van waterstof is echter lastig, maar goed mogelijk door het gas af te koelen zodat er een vloeistof ontstaat. Ik geef direct toe, het koelen kost flink wat energie (electriciteit). Zou dat niet grotendeels kunnen met de overschotten aan energie die we momenteel produceren in de zomer?


Kunnen we daarmee ook niet de piekbelasting op het electriciteitsnetwerk onder controle houden waardoor de huidige benodigde investeringen in het electriciteitsnetwerk over een veel langere periode uitgesmeerd kunnen worden?


 Ik ben natuurlijk geen expert, maar het lijkt mij dat de ontwikkeling van plaatselijke waterstofnetwerken wel eens de perfecte combinatie kan blijken om de electriciteitstransitie te ondersteunen zonder de verduurzaming te vertragen.