RE:FWD: vanaf 7 februari te zien in Kunstlinie

04-02-2025

Vanaf 7 februari opent Kunstlinie op Esplanade 10 haar deuren voor het publiek met een gloednieuwe expositie, RE:FWD: Oftewel 'A Reply to the Present, A Forward to us all'.

Deze expositie stelt je de vraag hoe onze hoopvolle toekomst er uit komt te zien in de ogenschijnlijk gebroken wereld van vandaag. In samenwerking met Kunstlinie, NDSM FUSE en het Bijbels museum zijn de visies van 175 kunstenaars op dit thema bijeen gebracht, wat er toe heeft geleid dat het werk van 21 kunstenaars, voornamelijk kunstenaressen, klaar is om bewonderd te worden door het publiek. Zij zijn de uitdaging aangegaan om in hun kunstwerk uiting te geven aan hun hoop, hun toekomst, hun transformatie en hun aandeel hierin.

Een hoopvolle blik op de toekomst geeft het kunstwerk 'Boeteburger' van Marc Paulusma. Hier ontmoeten kunst, wetenschap en experiment elkaar met als grote vraag 'Kunnen en moeten wij ons eigen afval aan onze voedselketen toevoegen om tot een volledig circulair systeem te komen'. 

Deze levende meelwormen eten piepschuim en verteren dit zonder schadelijke microplastics achter te laten. Vooral leuk voor als je meerdere malen in de gelegenheid bent om een kijkje te nemen en te zien hoe deze berg piepschuim langzaam wordt opgegeten. Zo kan dit verpakkingsmateriaal een stukje verderop in de voedselketen zo maar als hamburger op uw bord verschijnen. Vandaar ook de toepasselijke naam 'Boeteburger'.

De in Rotterdam woonachtige Cristal De La Cruz gooit het met haar kunstwerk 'Yocahu en Efigie' over een hele andere boeg, in een poging om een antwoord op het complexe vraagstuk te vinden.

Verbinding, veerkracht en transformatie zijn hier de sleutelwoorden voor een hoopvolle toekomst. Haar roots liggen in de Dominicaanse Republiek waarbij zij zich voor beantwoording van de vraag heeft gericht op de spiritualiteit van de Taino, een inheems volk uit het Caribisch gebied.

Yocahu (mannelijk) en Efigie (vrouwelijk) zijn belangrijke godheden in het geloofssysteem van de Taino. Yocahu wordt geassocieerd met de bergen en kracht van de natuur terwijl Efigie wordt geassocieerd met de aarde, het water en de geboorte.

Hoe prachtig is dit kunstwerk ook geplaatst, waarbij het zicht over het Weerwater de achterliggende mythologie nog maar eens benadrukt.

Twee prachtige voorbeelden waarbij direct duidelijk wordt hoe breed het landschap van perspectieven kan zijn om antwoord te geven op die ene vraag.

Uiteraard wil ik niet te veel prijs geven, maar vooral dat u zelf een duik neemt in deze en de overige 19 kunstwerken om uit te zoeken welke antwoorden u terug vindt.

De expositie is te bezichtigen van 7 februari tot 6 juli en geopend van donderdag tot en met zaterdag van 13.00 tot 20.30 uur (en laat u vooral om 20.00 uur verrassen door één van deze kunstwerken) en op zondag van 10 uur tot 17 uur. Ook prima te combineren met een theaterbezoek. Veel plezier!