Waar blijft ons museum?

19-01-2025

Ooit was het motto van Almere 'Het kan in Almere'. Maar wat kan er momenteel nog in Almere?

Nu de broekriem door het financiële debacle van de Floriade aangetrokken moet worden, wordt dit debacle vaak van stal gehaald als het om initiatieven gaat die niet meer kunnen in Almere. Maar hoe terecht is dat eigenlijk?

Het zo lang gewenste buitenbad in Almere lijkt er eindelijk van te gaan komen. Zeker lijkt dat nog allerminst nu de 13 miljoen die hiervoor benodigd is nog wel even ergens (gedeeltelijk) gevonden moet gaan worden. Dat zal wel gaan lukken, maar wat meer zorgen baart is het feit dat het vrijgemaakte benodigde jaarlijkse exploitatie budget nu al 40 tot 50 procent tekort lijkt te komen ten opzichte van wat realistisch gezien nodig lijkt te zijn.

Die risico's lijken genomen te gaan worden, wat naast de vele bommetjes die in het zwembad gemaakt zullen worden op voorhand al een voorzichtig, nieuw financieel bommetje met zich mee brengt. Laten we hopen dat dit allemaal goed komt, want dat buitenzwembad gun ik iedereen.

Hoe zit dat dan met het feit dat Almere de ambitie heeft om een volwaardig museum in Almere neer te zetten? Dat een stad met de grootte van Almere dit nog niet heeft zegt veel over hoe serieus onze gemeente kunst in onze stad vindt.

Er lijkt weinig tot geen financieel risico verbonden te zijn aan de bouw van een museum. Dit kost Almere niets, omdat er door de provincie een budget is toegekend van maar liefst 50 miljoen euro.

5 miljoen daarvan is inmiddels benut en heeft geleid tot de oprichting van Kunstmuseum M. op het voormalige floriade terrein. Een pilot om de interesse in kunst te meten binnen onze mooie stad. Er lagen mooie plannen klaar om deze pilot op termijn om te zetten in de bouw van museum in of aan het weerwater aan de kant van Filmwijk en te benaderen vanaf de Esplanade.

Het zou de Esplanade zo veel levendiger kunnen maken en tegelijkertijd het alternatief, 'Kunstlinie', kunnen gaan ontlasten van het label 'kunst'. Kunstlinie is een mooie locatie, maar de ruimtes zijn helaas niet zeer geschikt voor exposities vanwege de grote raampartijen. In de zomer brandt je letterlijk uit de expositie ruimtes en spelen met lichtvormen is bij voorbaat al onmogelijk vanwege het feit dat de ruimtes niet goed verduisterd kunnen worden.

Er lijkt momenteel niets meer terecht te komen van deze plannen waarbij de zorgen vooral liggen in de exploitatie kosten die een museum met zich mee brengen. Wat de gemeente Almere wel geprobeerd heeft is om delen van die 45 miljoen euro los te peuteren bij de provincie om andere gaten in de begroting te dekken.

Binnenkort moet het kunstmuseum verhuizen, want er zullen huizen gebouwd moeten gaan worden. Waar het kunstmuseum terecht zal komen is nog niet bekend, maar ergens in het Centrum is de toezegging. Grote kans dat de gemeente voor de huisvesting en exploitatie kosten weer zal aankloppen bij de provincie om een nieuwe hap te nemen uit de 45 miljoen euro die daar nog ligt te wachten.

Het geld, bedoeld voor een structureel museum, lijkt op deze manier op te gaan aan tijdelijke initiatieven met als vermoedelijk eindresultaat dat de pot leeg is, niet meer benut kan worden en geen museum. Terwijl er zo veel mogelijkheden voor het grijpen liggen om met dit geld wel een structurele impact in onze stad te maken.

De ontwikkeling van de Esplanade tot een bruisend stukje Almere, het toevoegen van korting op de entree van een dergelijk museum via de stadspas die er gaat komen bijvoorbeeld. Er zijn zo veel mooie initiatieven in Almere, maar men lijkt het koppelen en bundelen van deze initiatieven nog wel eens te missen.

Ik hoop met heel mijn hart dat de gemeente Almere blijft denken in mogelijkheden. Mijn overtuiging is dat we vanuit mogelijkheden de financiële problemen eerder achter ons kunnen laten en dat we er lang niet zo veel voor hoeven te laten als dat ons nu wijs gemaakt wordt.